facebook

ДепартаментПраво

проф. д-р Евгени Танчев

проф. д-р Евгени Танчев

Проф. д-р Евгени Танчев е роден на 21 август 1952 г. в София. През 1975 г. завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет и бива зачислен като аспирант в същия факултет. Доцент е от 1985 г. и професор от 1990 г.
Участва като експерт по Конституционно право, при съставянето на Демократичната българска конституция. Съавтор е на един от проектите за основен закон след демократичните промени в България. Преподавал е в Американския католически университет във Вашингтон и в Щатския университет на Вирджиния в Шарлотсвил. Специализира в САЩ, Белгия, Великобритания, Швейцария, Италия, Белгия и Англия.
Има над 80 публикации в научния печат в България, в Европа и Америка. Член е на Американската асоциация на адвокатите, на бордовете на Международната комисия на юристите, на асоциациите по философия на правото и по конституционно право, на Българо-американската научна асоциация. По искане на международни организации е давал становища за конституциите на Латвия, Албания и Таджикистан.
В Нов български университет преподава в периода 1995-2020 г. Ръководител на катедра „Жан Моне“ в Нов български университет (2002-2005). Титуляр е на курсовете: Конституционно право, Право на Европейския съюз, Основни права на гражданите и тяхната защита, Конституционно правосъдие, Сравнително конституционно право, Избирателни системи и процедури, Конкурентно право на ЕС.